Hem » Bockarna Bruse – ännu en odödlig saga från Norge

Bockarna Bruse – ännu en odödlig saga från Norge

by Max Gustafsson
0 comment
preschool

Någon säger ”gamla klassiska sagor”, och man kommer genast att tänka på sagor som Elddonet, Prinsessan på ärten, Tummelisa och Den fula ankungen. De är alla skrivna av den berömde danske författaren H.C. Andersen. Men vilka sagor kommer från Norge? Det finns många men den mest kända är kanske De tre bockarna Bruse. Vem skrev den, och vilken spridning har den fått?

Fakta om De tre bockarna Bruse

FörfattarePeter Christen Asbjørnsen, Jørgen Moe
År1840
OrginalspråkNorska
Samling”Norske folkeeventyr” (”Norska folksagor”)

Texten De tre bockarna Bruse

Sagan De tre bockarna Bruse kom till år 1840 och var en del av samlingen Norske folkeeventyr – Norska Folksagor. Författaren var inte en utan två, nämligen norrmännen Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe. Egentligen var de inte författare utan nedtecknare av sagan, som likt många andra sagor är en folksaga. En folksaga sprids muntligen, ofta under hundratals år, innan någon till slut nedtecknar den.

Texten till Norska Folksagor var betydelsefull på flera sätt. Först och främst för att de gamla folksagorna blev nedtecknade, men även för det norska språkets utveckling. Norskan kommer ju från danskan och det var under den här perioden som norskan blev ett eget språk.

Bilder på De tre bockarna Bruse

Till sagor hör bilder, och när man berättar sagor till exempel i förskolan har man oftast någon bild med. Man kanske också låter barnen rita sina egna bilder på de figurer som förekommer i sagan. Därför är det nog otaliga teckningar på De tre bockarna Bruse som kommit till på skolor, och det inte bara i Norge utan i många olika länder. Sagan är till exempel vanlig i USA och heter där ”The three Billy-goats gruff”. 

På Wikipedia finns en gammal illustration till De tre bockarna Bruse av Otto Sinding, där man ser det långhåriga trollet under bron och en av bockarna, som tittar på varandra. Andra illustratörer som skapat bilder till sagan är Gry Moursund, Anna Höglund och Giuditta Gaviraghi.

En sång om De tre bockarna Bruse

Har man gjort någon musik till sagan De tre bockarna Bruse? Arvid Höglund har gjort en text till en traditionell melodi som heter ”Lilla bocken Bruse”. Det verkar vara den mest kända sången om bockarna Bruse och den är inte svår att lära sig. När man läst sagan De tre bockarna Bruse ur en bok på någon förskola, och kanske ritat en bunt teckningar av de tre bockarna och trollet, så är det inte omöjligt att man tagit sig för att sjunga sången också. Vilket tryck!

Film om De tre bockarna Bruse

Sagor som De tre bockarna Bruse brukar förstås filmas flitigt. Då rör det sig främst om animerade, eller tecknade, filmer. Disney gjorde en hel hög underbara filmer grundade på folksagor som denna eller de som H.C. Andersen nedtecknade. I serien ”Silly Symphonies” finns de oförglömliga ”Den fula ankungen” och ”Tre små grisar”. Det verkar dock som om Disney inte gjorde någon film baserad på De tre bockarna Bruse.

På IMDb hittar man den amerikanska filmen ”The Three Billy Goats Gruff and The Three Little Pigs”. Berättaren är Holly Hunter. Ett smart drag att kombinera sagorna om bockarna Bruse och de tre små grisarna.

För övrigt hittar man en hel del enklare animerade filmer om bockarna Bruse om man söker på Youtube.

Sensmoral i sagan om De tre bockarna Bruse

Vi ska inte ta med själva sagan De tre bockarna Bruse här, men vi kan fundera lite på om sagan har någon sensmoral. För det har väl alla bra sagor?

Bockarna Bruse överlistar trollet, trots att trollet säkert är farligt och även skräckinjagande. Där är det den lilla bocken Bruse som utmärker sig mest, eftersom det är hen som först säger till trollet att han ska vänta på en större och fetare bock som kommer efter. Mellanbocken säger sen samma sak till trollet. Det är en påminnelse om att inte alltid fysisk storlek och styrka är det viktigaste, utan att man kommer långt och ibland längre med förstånd och list.

En annan lärdom är att om man är girig och vill ha ännu mer och ännu större, så blir man ibland utan helt och hållet. ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, som ordspråket lyder.

Några av sagorna i ”Norska folksagor” förutom Bockarna Bruse

  • Följeslagaren
  • Hönan som skulle till Dovre för att världen inte skulle förgås
  • Tiggarpojken
  • Kvarnen som mal på havets botten
  • Pannkakan
  • Varför björnen är stubbsvansad
  • Tuppen och hönan i Hasseldungen

You may also like