Hem » Hur många poäng är en termin

Hur många poäng är en termin

by Andreas Malm
0 comment

Nu har vi redan kommit så långt att vi funderar kring ”hur många poäng är en termin?” I svenskt universitets- och högskolesystem stoppar vi inte in hur mycket vi vill lära oss i en termin, men vi har standardpoäng att rätta oss efter. Så låt oss dyka rakt in!

Grundläggande kunskap om högskolepoäng

Först och främst är det viktigt att förstå vad ett högskolepoäng faktiskt betyder. Kort sagt, är det ett mätvärde för den tid som krävs för att uppnå de förväntade resultaten av en viss kurs eller program på högskolenivå.

Omfattning Högskolepoäng Termer
Heltid 30 poäng 1 termin
Deltid (50%) 15 poäng 1 termin
Deltid (25%) 7.5 poäng 1 termin
Heltidsstudier (fullt program) 180-240 poäng 3-4 år

Hur mäter vi en termin i poäng?

En normal studietakt på heltid under en termin räknas som 30 högskolepoäng. Om du studerar på deltid, bleknar naturligtvis dessa siffror. För deltidsstudier (50%) får du 15 poäng per termin, och för ännu lägre intensitet (25%), kan du förvänta dig 7,5 poäng för hela terminen.

Terminens poäng och din personliga studieplan

När det handlar om att planera din studietid och din arbetsbelastning, är det viktigt att komma ihåg att dessa siffror bara är riktmärken. Varje individ är unik, och hur mycket du kan ta på dig beror helt på din situation och dina personliga omständigheter.

Så, nästa gång du undrar ”hur många poäng är en termin” har du redan svaret! Men kom ihåg – kunskap är viktigare än poäng, så välj dina kurser klokt!

You may also like