Inledningsvis några rader om Skatteverket. Det är framförallt känt som den myndighet som tar hand om bland annat skattefrågor och utreder inkomstuppgifter.
Skatteverket ansvarar även för folkbokföringen, utfärdar ID-kort och handlägger dels även ansökningar om namnbyten.
Folkbokföring i Sverige
Skatteverket är till en början ansvariga för Sveriges folkbokföring. Om du flyttar, gifter dig eller byter namn är det viktigt att kontakta Skatteverket med den informationen. Folkbokföringen är framförallt ett register som innehåller information om födelsedatum och födelseort men även bostadsadress bland annat.
Flyttanmälan och adressändring
Om du tänker byta adress ska du skicka in en flyttanmälan till Skatteverket. Folkbokföringsadressen påverkar exempelvis var du ska betala skatt och även var du röstar. Sedan lämnar Skatteverket vidare uppgifterna om din folkbokföringsadress till andra myndigheter som exempelvis Försäkringskassan, Migrationsverket, CSN och Transportstyrelsen.
En adressändring är dock inte samma sak som flyttanmälan. Adressändring är en tjänst som Svensk Adressändring tillhandahåller för att din post ska hamna rätt efter en flytt. Mot en avgift kommer din post att eftersändas till din nya adress.
Byta efternamn
Om du funderar på att byta ditt efternamn sker detta också via Skatteverket. Du kan alltid byta namn till din partners efternamn vid giftermål eller byta till ett dubbelnamn som bildas av bådas efternamn. Det är även tillåtet att byta namn till en förälders eller till efternamn som finns längre tillbaka i släkten. Dock får det inte vara mer än fyra generationer tillbaka som namnet fanns i din släkt.
De efternamn som mer än 2000 personer bär i Sverige är fria att byta till. Däremot om du vill skapa ett nytt efternamn kostar detta en summa. Om du vill bilda ett eget efternamn finns speciella regler att förhålla sig till som går att läsa om på Skatteverkets hemsida.
ID-handlingar och personbevis
ID kort används framförallt som en identitetshandling och du ansöker om den hos Skatteverket. Pass och nationellt ID-kort som utfärdas av Polisen går jämförelsevis att resa utomlands med till skillnad från ID-kort. Ett ID-kort kan dock användas för att legitimera sig i affärer eller för att visa sin ålder. Ansökan om ID-kort sker på ett av Skatteverkets servicekontor. Enklast är att boka tid innan.
Jämförelsevis är personbevis ett utdrag ur folkbokföringsregistret. Personbevis är till skillnad från ID-kort inte en ID-handling och det går inte att legitimera sig med den. Det går att beställa ett personbevis på Skatteverkets hemsida om du har ett personnummer.
Deklaration
Deklarationen är ett dokument både företag och privatpersoner med inkomst varje år ska skicka in till Skatteverket. Genom att deklarera redovisar du dina inkomster under det föregående året och det framgår hur mycket skatt som du ska betala.
Viktiga datum inför deklaration
Inledningsvis skickas deklarationen ut i mars med posten. Däremot om du har en digital brevlåda, som exempelvis Kivra, kommer deklarationen att skickas ut digitalt. Dock är det viktigt att tänka på att du beställer den digitala brevlådan minst en vecka innan om du vill ha din deklaration digitalt. Inkomstdeklarationen öppnar sedan i mitten av mars.
När skatteverket betalar ut skatt beror på om du gör ändringar i din deklaration till en början. Om du godkänner deklarationen utan tillägg eller ändringar kan din skatteåterbäring betalas ut redan i början av april. Sista dagen för att deklarera brukar vara i början av maj. Om du ändrar eller lägger till uppgifter i din inkomstdeklaration betalas skatteåterbäringen däremot istället ut under juni månad.
Hur det fungerar med restskatt
Om du betalat för lite skatt under året kommer du att behöva betala in den resterande delen av skatten under året därpå. Vilket datum som skatten ska vara Skatteverket tillhanda beror på beloppet. Kvarskatt över 30 000 kr behöver betalas in till ditt skattekonto före mitten av februari för att undvika ränta. Däremot om kvarskatten är under 30 000 kr är sista dagen för inbetalning om du vill undvika ränta i samband med sista inlämningsdatumet för deklarationen. Fördelen med att betala in skatt innan dessa datum är att det inte är ränta på beloppet.
Det går att betala senare under året men då tillkommer dock en ränta på 1,25 %. Sista datumet för inbetalning oavsett ränta är i mitten av november. Dessa datum kan dock ändras om den slutliga skatten ändras på slutskattebeskedet. I dessa fall ska restskatten till skillnad från ovan vara betald till Skatteverket inom 90 dagar efter du fått ditt årsbesked.
Vad jämkning innebär
Om du tror att det finns risk att din arbetsgivare gör en felräkning av skatten kan det vara bra att jämka för att undvika kvarskatt. Brukar du däremot få tillbaka på skatten men hellre vill att det dras rätt skatt från början kan jämkning också vara aktuellt. Du får därmed en högre lön efter skatt eftersom det dras mindre skatt.
En jämkning innebär att du genom att preliminärt räkna ut skatt utifrån dina förutsättningar drar en annan summa skatt från din lön än enligt den vanliga skattetabellen.
Deklarera aktier och värdepapper
Om du säljer aktier under året ska dessa redovisas i deklarationen året efter. Detta gäller för aktier i en depå som redovisas på en K4 blankett. Aktier som däremot handlas i ett investeringssparkonto behöver inte deklareras då tillgångarna schablonbeskattas istället vilket kan vara en fördel.
En viktig uppgift i K4 blanketten är omkostnadsbeloppet. Det är vanligen den kostnaden du köpt aktierna för. Men ibland om bolaget genomfört en split med inlösen kan omkostnadsbeloppet bli lägre än det du betalade för aktierna. Avslutningsvis är ett tips att Skatteverket har samlat uppgifter om emissioner och splittar på sin hemsida för att underlätta när omkostnadsbeloppet ska räknas ut.
Förklaring av vad moms är
Moms är en skatt på varor och tjänster. Inledningsvis ska sägas att privatpersoner inte behöver deklarera moms eftersom det oftast ingår i priset. För företagare ska däremot en momsdeklaration upprättas. Om ett företag exempelvis säljer varor eller tjänster ska det ofta tillföras moms till priset. Momsen betalas sedan in till Skatteverket. Vissa tjänster och varor är däremot momsfria.
Förmånsbeskattning och bilförmån
En förmån innebär att en anställd betalar skatt för en privat levnadskostnad som betalats av arbetsgivaren. Om du exempelvis kan använda din arbetsgivares bil privat ska det vanligen förmånsbeskattas eftersom det är en skattepliktig förmån. Privat användning kan vara att du använder bilen på väg till och från jobbet. Hur mycket du ska betala beror på bilens förmånsvärde som baseras på bland annat bilens nypris, fordonsskatten och även om det är en miljöbil.
Friskvårdsbidrag och friskvård
En annan förmån är friskvårdsbidrag. Till skillnad från många andra förmåner är friskvård skattefritt då syftet är att skapa trivsel på arbetsplatsen och öka personalens välmående. Förut fanns en lista med godkända aktiviteter men denna är nu borta då det var svårt att upprätta en komplett lista. Både aktiviteter med inslag av motion eller andra aktiviteter med avstressande syfte eller hälsofrämjande syften räknas till friskvård.
Litet lexikon över vanliga skattetekniska ord
- Rotavdrag– en vanlig skattereduktion är rot avdrag. Det innebär att du kan dra av delar av arbetskostnaden på skatten om arbetet och bostaden uppfyller vissa krav. Företaget kan dra av upp till 30 procent av arbetskostnaden på fakturan.
- Bouppteckning – ett skriftligt dokument över dödsboets tillgångar och skulder. För avlidna personer upprättas alltid ett dödsbo före bouppteckningen.
- Milersättning – om du använder din egna bil i tjänsten kan arbetsgivaren betala ut en skattefri ersättning. Även om inte arbetsgivaren ger dig ersättning kan du senare göra avdrag i deklarationen för kostnaden.
- Representation– ett begrepp som innebär att företag göra avdrag för moms om kostnaden är i syfte att främja verksamheten. Avdragsgilla aktiviteter kan vara enklare förtäring, teaterbiljetter eller green fee.
- Reseavdrag– innebär avdrag på skatten för resor till och från jobbet. Vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att avdraget ska vara godkänt. Inledningsvis gäller för bilresor att avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen måste vara minst fem kilometer och tidsvinsten mer än två timmar. Om du däremot använder kollektivtrafik måste avståndet vara minst två kilometer och avdraget är bara för den delen av kostnaden som överstiger 11 000 kr.
Kontakt med Skatteverket
Skatteverket går att kontakta på flera olika sätt. Kundtjänst finns tillgängliga för att svara på de allra flesta skattefrågorna. Utöver Skatteverkets hemsida www.skatteverket .se finns också en app tillgänglig. Om du är intresserad av att arbeta på Skatteverket finns lediga jobb utannonserade på deras hemsida.
- Mina sidor – först och främst är ett enkelt sätt att komma i kontakt med Skatteverket att logga in med e legitimation. Det är en självservice där du kan se uppgifter som rör dig som privatperson eller som gäller företag som du äger. Från Mina sidor kan du därifrån gå vidare till E-tjänster där du exempelvis kan deklarera.
- Telefon – Skatteupplysningen har telefontid på vardagar under dagtid. Genom att ringa Skatteverket kommer du i kontakt med handläggare som kan svara på olika skattefrågor eller hjälpa till vid tekniskt strul.
- Mejl – en annan kontaktväg till Skatteverket är via mejl. Du kan ställa frågor eller lämna feedback direkt och till skillnad från telefonkontakt behöver inte anpassa dig till öppettider.
- Chatt – ett smidigt sätt att komma i kontakt med Skatteverket är via deras chattverktyg. Däremot är det bara tillgängligt under vardagar på kontorstid.
- Besöka ett kontor – Skatteverket har många servicekontor utspridda över landet. Se nedan för mer information kring vilka städer det finns kontor i och öppettider.
Besök servicekontor
A till E
- Alingsås – öppet måndag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Arvidsjaur – öppet måndag – torsdag klockan 10 – 16 och även fredag klockan 10.00 – 14.30.
- Arvika – öppet måndag, tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Avesta – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Bollnäs – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Borgholm – öppet tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 15.00.
- Borlänge – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Borås – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Enköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Eskilstuna – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Eslöv – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
F till H
- Fagersta – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Falkenberg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Falköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Falun – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Gislaved – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Gällivare – öppet måndag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Gävle – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Angered (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Backaplan (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Gamlestaden (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Järntorget (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Nordstan (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Västra Frölunda (Göteborg) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Hagfors – öppet onsdag och även fredag klockan 10.00 – 15.00.
- Halmstad – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Haparanda – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Helsingborg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Hudiksvall – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Härnösand – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Hässleholm – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
J till K
- Jokkmokk – öppet tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Jönköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kalmar – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Karlshamn – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Karlskoga – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Karlskrona – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Karlstad – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Katrineholm – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kiruna – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Klippan – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kramfors – öppet måndag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kristianstad – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kristinehamn – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kungsbacka – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kungälv – öppet måndag, tisdag och även torsdag 10.00 – 16.00.
- Köping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
L till M
- Laholm – öppet tisdag och även torsdag 10.00 – 15.00.
- Landskrona – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Lidköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Lindesberg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Linköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Ljungby – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Ljusdal – öppet tisdag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 15.00.
- Ludvika – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Luleå – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Lund – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Lycksele – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Rosengård (Malmö) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Malmö City – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Värnhem (Malmö) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Malung – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Mariestad – öppet måndag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Mora – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Motala – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
N till S
- Norrköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Norrtälje – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Nyköping – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Nässjö – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Oskarshamn – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 15.00.
- Piteå – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sala – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sandviken – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Simrishamn – öppet tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Skellefteå – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Skövde – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sollefteå – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sorsele – öppet måndag, torsdag och även fredag 10.00 – 16.00.
- Odenplan (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Brandbergen (Stockholm)– öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Hallunda (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kista (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Kungsholmen (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Liljeholmen (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sundbyberg (Stockholm) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Storuman – öppet tisdag och även onsdag klockan 11.00 – 15.00
- Strängnäs – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Strömstad – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Strömsund – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sundsvall – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Sveg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Söderhamn – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Södertälje – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
T till V
- Torsby – öppet måndag och även onsdag klockan 10.00 – 15.00.
- Tranås – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Trelleborg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Trollhättan – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Uddevalla – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Ulricehamn – öppet måndag, tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Umeå – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Uppsala – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vansbro – öppet tisdag, torsdag och även fredag klockan 11.00 – 15.00
- Varberg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vetlanda – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vilhelmina – öppet måndag, tisdag, torsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vimmerby – öppet tisdag – torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Visby – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vänersborg – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Värnamo – öppet måndag – fredag klockan 10.30 – 15.00.
- Västervik – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Västerås – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Växjö – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
Y till Ö
- Ystad – öppet måndag, onsdag och även fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Åmål – öppet måndag, tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 16.00.
- Åre, Järpen – öppet tisdag och även torsdag klockan 10.00 – 15.00.
- Åsele – öppet onsdag klockan 10.00 – 15.00.
- Älmhult — öppet tisdag och fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Ängelholm – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Örebro – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Vivalla (Örebro) – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Örnsköldsvik – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Östersund – öppet måndag – fredag klockan 10.00 – 16.00.
- Överkalix – öppet måndag och även onsdag klockan 10.00 – 16.00.