Hem » Hur mycket kalorier ska man äta per dag?

Hur mycket kalorier ska man äta per dag?

by Max Gustafsson
0 comment
CALOO

Alla måste ju äta, men hur mycket man ska äta för att må bra är det lite olika uppfattning om. Det beror på att alla människor förbränner maten olika. Några riktlinjer kan man dock förhålla sig till. Skulle man vara kvinna gäller det att få i sig kalorier motsvarande 2000 kcal. Är du man behöver du lite mer än en kvinna. Då räknar man med att du ska få i dig 2500 kcal per dag. 

Kalorier är ett mått på energi. Hur mycket kalorier ska man äta per dag, blir även en fråga om hur mycket man gör av med. Det betyder att du som kvinna och man behöver dra ner på ditt kaloriintag efter en viss ålder. Vill du gå ner i vikt är det lämpligt att du håller dig till ett visst underskott vad det gäller ditt energiintag.

Finns det bra kaloriräknare?

Kaloriräknare kan man ladda ner i en app. Det är ett behändigt sätt att ha den nära till hands. I den är det inlagt en liten databas med flera miljoner olika livsmedel. För att den ska kunna ställas in så den passar dig måste du först programmera in lite data om dig själv. Här ska du lägga in din ålder, vikt och längd. Du inkluderar datumen då du fyller år. Till slut skriver du in vad du har för målvikt. Talar du om hur mycket du vill gå ner varje vecka, får du hjälp att hålla kollen på frågan hur många kalorier ska jag äta. 

Visste du att kalorien gömmer sig i kroppsfett? Ungefär 7000 kalorier av energi gömmer sig i ett kilo av ditt eget kroppsfett. Det blir en hel del energi du ska göra dig av med om du vill gå ner i vikt. Det betyder att du måste se till att du minskar ditt intag med 7000 mindre kalorier än du förbränner. Samtidigt ska du se till att få i dig ett minimum kalorier per dag för att må bra. Vill du gå ner ett kilo på en vecka måste du alltså ha ett kaloriunderskott på 1000 kalorier om dagen. 

You may also like