Hem » Montserrat Caballé – en av operans sista divor

Montserrat Caballé – en av operans sista divor

by Andreas Malm
0 comment

Montserrat Caballé var en spansk sopran. Hon sjöng i olika uppsättningar runt om i Europa och även i New York. Under 1980-talet samarbetade hon med rocklegenden Freddie Mercury. Tillsammans gjorde de låten “Barcelona”, som senare blev en hymn vid OS i just Barcelona.

Kort om Montserrat Caballé

Född1933
Död2018
NationalitetSpansk
YrkeOperasångerska

Montserrat Caballé i korthet

Du kan inte veta allt. Den som sysslar med hästsport har förmodligen inte koll på vem som spelar e-sport eller kör speedway. På samma sätt är det inte konstigt om du inte har hört talas om Montserrat Caballé, om du inte är ett opera-fan. Trots att namnet kanske inte ringer någon klocka var hon en av vår tids största operasångerskor.

Caballé fick under 1960-talet ett enormt mottagande av publiken. Hon arbetade internationellt i många år och vid ett av hennes första framträdande fick hon en 25 minuter lång stående ovation. En stående ovation är alltså när publiken reser sig upp och applåderar, för att de tycker att det är så bra. I 25 minuter stod publiken i Carnegie Hall och applåderade för den då 32-åriga Caballé. Ett minst sagt varmt mottagande.

Utbildning och tidig karriär

Men hon hade givetvis ett liv och en utbildning innan dess. Hur hamnade hon i New York och Carnegie Hall?

Montserrat Caballé föddes i Barcelona år 1933. Om du har lite koll på historia vet du att Spanien under 1930-talet var drabbat av ett inbördeskrig och senare styrdes av diktatorn Franco. Det var med andra ord inte helt lätt att bo i Spanien. Trots de svåra tiderna fick Caballé möjlighet att studera musik på det anrika och välkända musikuniversitetet Conservatori Superior de Música del Liceu i Barcelona. Hon studerade även sångteknik. År 1954 tog hon examen med guldmedalj och flyttade till Schweiz. Där inleddes hennes framstående internationella karriär och hon medverkade även i uppsättningar i Bremen, Lissabon och på flera ställen i Mexiko. Tänk på att det inte var lika lätt att resa mellan länder och bo i nya städer som det är nu. Speciellt inte i efterkrigstidens Europa.

Under 1960-talet castades Caballé i de flesta stora roller och hon gjorde många framträdanden i New York. Hon arbetade med andra storheter, som James King, George Shirley och den svenska superstjärnan Birgit Nilsson. Om du vill veta mer om alla roller och operasällskap hon tillhört kan du läsa mer om Montserrat Caballé på Wikipedia. Framförallt den engelska sidan är välfylld med information.

Hennes många framträdanden finns även på Youtube, bland annat hennes otroliga tolkning av O mio Babbino Caro, tillsammans med Londons symfoniorkester.

Caballé, Mercury och Barcelona

Att vara fast i ett fack och känna att din kreativitet hämmas är aldrig kul. Då kan det vara spännande att göra något annorlunda och nytt. Detta var precis vad Montserrat Caballé och rocklegenden Freddie Mercury gjorde när de slog sina otroliga sångröster samman och spelade in låten Barcelona, år 1987. Att en rocksångare och en världsberömd operasopran gör musik tillsammans låter kanske galet, men det var lite av Mercurys signum att göra ovanliga musikaliska samarbeten och nyskapande musik.

Tillsammans släppte Montserrat Caballé och Freddie Mercury tre låtar: 

  • Barcelona
  • How Can I Go On 
  • The Golden Boy

Samtliga låtar fanns på Mercurys soloalbum som hette just Barcelona. Låten Barcelona hamnade på topplistor världen över när den släpptes, men under OS 1992, som utspelades i Barcelona fick låten en nytändning och blev återigen populär. Detta var dock efter Mercurys död. 

Senare liv

Montserrat Caballé fortsatte att sjunga och turnera under många år, ända fram till 2012. Hon var även aktiv i flera välgörenhetsorganisationer och stipendier. Hon var bland annat ambassadör för UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) och hon grundade ett välgörenhetsprogram för barn i Barcelona.

År 2018 avled hon på ett sjukhus i sin hemstad Barcelona. Hon blev inlagd på grund av problem med gallblåsan, men vad hennes dödsorsak var har inte blivit känd för allmänheten. Montserrat Caballé blev 85 år gammal.

You may also like