Hem » Richard Gere – mannen alla ville ha

Richard Gere – mannen alla ville ha

by Max Gustafsson
0 comment
OLDIE

Richard Gere är en av den moderna filmhistoriens mest välkända skådespelare. Han har prisats med ett stort antal Emmys och Golden Globes, och vunnit många filmtittares hjärtan. Särskilt i sina roller i romantiska filmer under 80- och 90-talen gjorde han sig ett namn som hjärtekrossare nummer 1 hos många damer.

Vem?Richard Gere är en mycket känd amerikansk skådespelare.
Ålder?Richard Gere är född 1949.
Familj?Richard Geres nuvarande fru heter Alejandra Silva. Han har tre barn. 
Mest känd för?Richard Gere har gjort klassiska rolltolkningar i filmer som Pretty Woman, En officer och en gentleman och American Gigolo.

Richard Gere – evigt ung på film

Åren går fort. Det märker den som vuxit upp med filmer som Pretty Woman, Somersby och Primal Fear och nu får syn på en nytagen bild på Richard Gere. Därmed inte sagt att skådespelaren åldrats på ett ovärdigt eller oväntat sätt. De flesta skulle hålla med om att han fortfarande är mycket stilig för sin ålder, med tanke på att han är född så tidigt som 1949.

Att ha arbetat som skådespelare är dock något som håller en man som Richard Gere evigt ung i mångas ögon. Fler än en film han medverkat i håller fortfarande för att ses om och om igen. Och då är han ju där precis som han en gång var – ung, lovande och oförskämt stilig. Den som vill kasta sig in i Geres filmarkiv kan med fördel välja titlar som följande:

 • American Gigolo
 • En officer och en gentleman
 • Pretty Woman
 • Sommersby
 • Primal Fear
 • I’m not there

Richard Gere – kvinnornas man

En stilig och framgångsrik man som Richard Gere har självklart gått hem hos fler damer än de som suttit framför biodukarna runtom i världen. Gere har varit gift tre gånger, med följande kvinnor:

 • Cindy Crawford
 • Carey Lowell
 • Alejandra Silva

Äktenskapet med Cindy Crawford var minst sagt omsusat när det begav sig på nittiotalet. Gere och Crawford befann sig båda på toppen av sina karriärer, och skvallertidningarna kunde fylla spaltmeter efter spaltmeter med stoff om parets aktiviteter. Det skrevs så mycket att inte ens hälften kan ha varit sant – men så fungerar skvallerjournalistiken. Man kan inte lita på allt man läser, men nog kan man tillåta sig själv att gotta sig i hypoteser då och då?

Richard Geres söner hålls utanför strålkastarljuset

Kanske är det en direkt konsekvens av att ha varit så otroligt bevakad som under äktenskapet med Cindy Crawford – senare i livet har Richard Gere varit mycket noga med att hålla privatlivet just privat. Hans tre söner har till exempel hållits långt utanför medias strålkastarljus. Han och Alejandra Silva har två söner tillsammans, och med Carey Lowell har Gere en son. 

 • Homer James Jigme Gere (med Carey Lowell)
 • Alexander Gere (med Alejandra Silva)
 • Anonym pojke (med Alejandra Silva)

Ja – du läste rätt. Richard Gere har faktiskt blivit så mån om sin privata sfär, att han och Silva inte ens offentliggjort namnet på den pojke som föddes i april 2020. Enligt uppgift skedde födseln på deras egen ranch i staten New York, USA. Gere har med andra ord verkligen lagt locket på, om man jämför med sina stormiga fyra år som Cindy Crawfords make på nittiotalet. Säkert ganska skönt, om man tänker efter.

Richard Gere – amerikan med irländsk bakgrund?

För de flesta amerikaner är det där med härkomst en mycket viktig fråga. Till exempel finns många amerikaner som har irländskt ursprung i släkten. Richard Gere hör inte till dem. Däremot har han spelat irländare på film, till många “riktiga” irländares stora förskräckelse.

I filmen Schackalen från 1997 gör Richard Gere en rolltolkning som enligt många innefattar en av filmhistoriens sämsta försök till irländsk brytning. Gere spelade visserligen en relativt tystlåten krypskytt i filmen, men lyckades dessvärre ändå göra ett oförglömligt audiellt intryck på varje besökare som tvingades lyssna på Geres repliker. 

Richard Gere 2022 – still going strong

Men ett litet snedsteg i slutet av nittiotalet är ju inget som stoppar en så framgångsrik karriär som Richard Geres. Även nu, fortfarande i början av ett nytt 20-tal, blir han återkommande anlitad till roller i stora filmer. Han kan visserligen behöva sätta på sig sina glasögon för att plugga manus som 70-plussare, men skådespela kan han. Den som vill kolla in Richard Gere på ålderns höst kan hålla utkik efter titlar som Longing och Maybe I Do. 

You may also like