Hem » Hur mycket mat ska en katt ha

Hur mycket mat ska en katt ha

by Andreas Malm
0 comment

Hur mycket mat ska en katt ha?

Är du en lycklig kattägare som undrar hur mycket mat din lilla vän egentligen bör äta? Misströsta inte, jag är här för att hjälpa dig att svara på denna fråga!

Vad ska man tänka på?

Principen är enkel: Din katts energibehov beror på faktorer som ålder, vikt, aktivitetsnivå och hälsotillstånd. Precis som oss människor, varierar det från individ till individ.

Vad säger experterna?

Enligt experter bör en genomsnittlig vuxen innekatt som väger omkring 3-4 kg äta ungefär 40-60 gram torrfoder eller 200-250 gram blötfoder per dag. Detta varierar dock beroende på kattens aktivitetsnivå och foderets näringsinnehåll.

Ålder. Vikt. Födoantal.
Valp 1-2 kg 3-4 gånger
Vuxen 3-6 kg 2-3 gånger
Äldre Varierar 2-3 gånger
Gravida Varierar 3-5 gånger

Är mängd allt som är viktigt?

Förutom mängden foder som din katt äter är kvaliteten på fodret minst lika viktig. Ett balanserat foder kommer att ge din katt alla de näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och stark. Och kom ihåg, överflöd av mat kan leda till fetma – vilket kan leda till en mängd hälsoproblem.

Slutord

Sammanfattningsvis, ”hur mycket mat ska en katt ha?” är en fråga med många faktorer. Varje katt är unik och har sina egna behov. När det råder tvivel, prata med din veterinär. De är de bästa experterna på din kattens specifika näringsbehov!

You may also like