Hem » Superhjältar, dinosaurier och rymdvarelser: De 5 mest intäktsbringande filmerna sedan 2010

Superhjältar, dinosaurier och rymdvarelser: De 5 mest intäktsbringande filmerna sedan 2010

by Andreas Malm
0 comment

Det övernaturliga är ett genomgående tema när man gör en sammanställning av de största filmerna i världen sedan 2010. Det är alldeles uppenbart att filmbranschen har valt att satsa på den typen av spänningsfyllda filmer, eftersom det är någonting som publiken välkomnar med öppna armar. Låt oss titta närmare på vilka fem filmer som är störst i världen sedan 2010. 

Trenden med övernaturliga och actionfyllda teman går att se i flera andra delar av kultur- och underhållningsvärlden. Den som har erfarenhet av att spela hos ett digitalt casino har säkert märkt att många av spelen har ett liknande tema. Samma typ av teman är vanliga när man spelar rena underhållningsspel eller läser böcker. Det är någonting som publiken lockas av. 

Att publiken lockas av sådan tematik blir inte minst tydligt när man gör en sammanställning av de största filmerna i världen sedan 2010. Det finns många väldigt framgångsrika filmer som gjorts sedan 2010 och skulle man sätta dessa på en historisk lista, där man tar med äldre filmer, skulle fortfarande många ligga högt på topplistan. Samtidigt är det nödvändigtvis inte dessa filmer som har högst betyg när man tittar på filmdatabasen IMDb:s olika listor. 

Låt oss nu gå igenom världens största filmer, sett till intäkterna som filmerna har inbringat sedan premiären. Vi har valt att fokusera på de fem största filmerna sedan 2010-talet. Några av filmerna går nu att se hos någon av de största streamingtjänsterna på marknaden, som Netflix, HBO Max och Amazon Prime. 

Avengers: Endgame

Regissör:Anthony Russo, Joe Russo
IMDB Rating:8,4/10
År:2019

Avengers: Endgame är den största filmen från 2010 att sändas på bio. Det är den sista filmen i Avengers-serien som sträcker sig över 21 filmer. Ända sedan 2008 har det släppts filmer som sedan har byggts upp till en stor historia som avslutas med Avengers: Endgame. 

Detta är en del av det universum som Stan Lee har byggt upp, då han har släppt massor av serietidningar. Denna delen av historien kallas för Infinity Saga och handlar om hur ett gäng superhjältar ställer sig upp mot Thanos, en mäktig härskare som försöker bilda ordning och balans i universum. Men med minst sagt kontroversiella metoder.

Det är en mäktig film som avslutar en gigantisk franchise. Nästan alla stora actionskådespelare under 2010-talet är med i filmen. Du hittar skådespelare som Tom Holland, Robert Downing Jr. och Chris Hemsworth, och dessa är bara ett axplock. 

Avatar: Way of Water

Regissör:James Cameron
IMDB Rating:7,6/10
År:2022

Uppföljaren av den största blockbustern av de alla blev också den en succé, även om den inte nådde upp till samma status som originalutgåvan. Filmen hade en enorm hype kring sig och skulle egentligen släppas 2014, bara fem år efter att första filmen släpptes. 

Men först 2022 fick vi resa tillbaka till Pandora för att följa Jake Sully och de andra rollfigurerna i filmen. Den här gången lämnar Avatarerna och Sully skogen och beger sig ut i vattnet på Pandora. Men även här är det människan som är hotet, då de kommer tillbaka för att ta resurser från planeten och föra tillbaka till jorden.

Sam Wellington och Zoe Saldana är med i filmen, och likaså Kate Winslet. Det är en stjärnspäckad rollista som vi kommer se mer utav i framtiden då det kommer två filmer till. Det är en film som är helt animerad med motion capture och visuella effekter. Men även om teknologin är påtaglig finns det ändå ett talande budskap i filmen som går att ta till sig som tittare. 

Star Wars: The Force Awakens

Regissör:J.J. Abrams
IMDB Rating:7,8/10
År:2015

En annan efterlängtad film är Star Wars: The Force Awakens som är Disneys första film inom denna franchise. Den utspelar sig flera år efter att Luke, Han Solo och Leia besegrade Imperiet och Kejsaren men historien knyts ändå samman och vi ser många referenser till de gamla filmerna. 

Vi får följa med Rey som har huvudrollen i filmen på hennes resa där hon försöker ta reda på sitt förflutna, samtidigt som hon märker att hon har talangen att använda kraften. Samtidigt har ett nytt imperium tagit över världsordningen och hon dras in i kampen mot den nya regimen. 

I den här filmen återkommer gamla skådespelare som Harrison Ford, blandat med nya som Adam Driver, Daisy Ridely, John Boyega och Oscar Isaac: Det är J.J. Abrams som har regisserat denna omtalade megaproduktion som släpptes 2015. 

Avengers: Infinity War

Regissör:Anthony Russo, Joe Russo
IMDB Rating:8,4/10
År:2018

Innan Avengers: Endgame kom ut var det Avengers: Infinity War som var den mest kända och den största filmen. Även denna regisserad av Anthony Russo och Joe Russo. I den här filmen får vi följa det stora slaget mellan Avengers och Thanos, som sedan ligger grund till den sista filmen.

Likt sin uppföljare är även det här en gigantisk produktion som har väldigt många stora skådespelare i rollistan. Det är superhjältar från 18 olika filmer som samlas på ett och samma ställe, och ska försöka besegra Thanos som riskerar att utplåna halva Universum. 

Scarlett Johansson, Josh Brolin och Chris Evans är med i filmen, tillsammans med de som vi redan har nämnt tidigare i den här artikeln för Avengers: Endgame. Filmen drog in över 2 miljarder dollar i intäkter, och det var bara sista filmen som sålde för mer i franchisen Marvel. 

Spider-Man: No Way Home

Regissör:Jon Watts
IMDB Rating:8,2/10
År:2021

Sist ut som den största filmen sedan 2010 är Spider-Man: No Way Home. Den här filmen handlar om Spider-Man och Ironman, som spelas av Tom Holland och Robert Downing Jr. De bygger upp en familjär relation samtidigt som de slåss mot hot som håller på att drabba jorden. 

Det här är också en hyllning till de gamla skådespelarna som har varit med och spelat Spider-Man tidigare. Vi ser återigen Tobey Maguire och Andrew Garfield spela sina versioner av Spider-Man. 

Det är en rolig och spännande actionfilm som har en stor produktion bakom sig. Som en del av Marvels universum är det en påkostad produktion, vilket märks när man ser vad filmen har för visuella effekter och rollista. Filmen släpptes 2021 och är den sjunde mest lönsamma filmen genom tiderna.

You may also like