Hem » Vodka pasta: det berömda receptet med penne och vodka

Vodka pasta: det berömda receptet med penne och vodka

by Max Gustafsson
0 comment
VODKA PASTA

Vodkasåsen är en av de viktigaste ingredienserna i italiensk-amerikanska restauranger sedan 1980-talet och har en historia som är lika ogenomskinlig som dess tätt krämiga orangefärgade nyans. Eller kom idén från Ryssland? Vem vet – den är lika läcker oavsett dess historia. Den här vodkasåsen serveras ofta med penne, men är magisk med rigatoni, och utmärks av tomatsmak som slätas ut med grädde.

Några snabbfakta om vodkapasta:

Vad det ärEn pastamaträtt
HuvudingredienserPasta med vodka, tomatsås och grädde
SvårighetsgradLättlagad
Lagades avGigi Hadid, Sofia Wood m fl.

Betydelsen av vodka i penne alla vodka

Det häftiga med vodkasåsen är inte vem som kom på den, utan snarare hur god den är. Och ja, vodkan har verkligen betydelse här. Vi vet det, för vi har gjort testerna tidigare.

Den idealiska mängden vodka i denna sauce har fastställts av kändiskockar – ungefär en kvarts kopp per liter sås, som kokar i cirka sju minuter före servering. Vodkan tillsätts ungefär en minut innan pastan blandas med såsen, och sedan kokas allt tillsammans i ytterligare några minuter. När osten rörs i och pastan är klar är du ganska nära sju minuter.

Det är dock så att personliga smaker varierar, så om du vill ha en mer fyllig sås kan du alltid tillsätta en liten skvätt vodka precis innan servering för att få fram alkoholen i förgrunden.

Den vinnande kombinationen av tomater

Vad mer gör den här såsen fantastisk? Tja, om du tittar på tillräckligt många recept på vodkasåser där ute kommer du att upptäcka att en del av dem använder en mycket stor mängd tomatpuré som enda tomatelement i såsen, medan andra använder sig av konserverade tomater (ibland med ett par matskedar tomatpuré tillsatt för att ge djup).

En tomatpasta-tung vodkasås har ett underbart fruktigt djup som ger såsen en del av dess karaktäristiska smak. Men även en hel tub tomatpasta i kombination med en hel massa grädde kan inte riktigt ge tillräckligt med sås för fyra portioner, och lämnar löksmaken alltför dominerande. Däremot ger konserverade tomater en ljusare, fruktigare tomatkaraktär, men inget av tomatpastans djup – ett par matskedar pasta räcker inte för att kompensera för detta.

Pasta alla vodka – Vodka Pasta Recipe

Så här är det – det berömda receptet för att laga hemma.

Ingredienser

 • 3 matskedar (45 g) osaltat smör
 • 1 medelstor gul lök (225 g), tärnad
 • 3 medelstora vitlöksklyftor, tunt skivade
 • En nypa röd paprikaflingor
 • Kosher salt
 • En tub med 130 g koncentrerad tomatpuré eller en burk med 170 g tomatpuré
 • En burk med 411 g hela skalade tomater
 • 1 kopp (240 ml) tjock grädde
 • 450 g kort pasta i rörform, t.ex. rigatoni eller penne
 • 1/4 kopp (60 ml) vodka, plus mer om så önskas
 • 55 g riven Parmigiano-Reggiano, plus mer för servering

Anvisningar

1) I en stor kastrull, smält smöret på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och paprikaflingor, krydda lätt med salt och koka under flitig omrörning tills löken är mycket mjuk men inte brynt, cirka 15 minuter.

2) Tillsätt tomatpuré och koka under omrörning tills tomatpurén är doftande och tjock, cirka 3 minuter.

3) Tillsätt grädden och rör om så att den blir integrerad. Överför såsen till en mixer och mixa tills den är mycket slät.

4) Koka pastan al dente i en medelstor kastrull med saltat kokande vatten. Tillsätt vodka till tomatsåsen och låt den sjuda lätt på medelvärme.

5) Med hjälp av en skummare överför du pastan direkt till såsgrytan tillsammans med 120 ml pastavatten. Öka värmen till hög och koka under ständig omrörning tills pastan är väl täckt av såsen och når al dente-stadiet, cirka 3 minuter.

6) Klart!

Vodka pasta av Gigi Hadid

Gigi Hadid gjorde en tallrik pasta med vodkasås, men modellen, som vid tidpunkten väntade sitt första barn med pojkvännen Zayn Malik, gjorde en viktig förändring i rätten: hon använde ingen vodka då hon var gravid.

Vodkapasta av Sofia Wood

Den svenska kocken och influencern Sofia Wood delade ett liknande recept som Gigi men betonade vikten av att tillsätta pastavatten i såsen för att göra den naturligt tjockare. Dessutom tyckte Sofia att vilken typ av pasta som helst som du har hemma skulle göra sig bra.

Vodkapasta med vin?

De flesta av er kommer inte att ha en flaska vodka hemma. Däremot kommer de flesta av er att ha lite rött vin i kylskåpet! För att byta ut den ryska vändningen mot en härlig italiensk, byt ut vodkan mot samma mängd rött (eller vitt) vin till vodka pasta! Eller varför inte tillsätta lite lax?

You may also like