Hem » Allt om sällskapsspel

Allt om sällskapsspel

by Andreas Malm
0 comment

Att spela ett spel tillsammans är ett väldigt bra sätt att umgås. Man har de senaste åren sett att sällskapsspelen har fått lite av ett uppsving i samband med pandemin därför att vi har behövt hitta nya sätt att underhållas och att umgås. Då kan ett trevligt spel vara ett sätt för oss att mötas, för att inte nämna hur roligt det är. Precis som namnet berättar så är sällskapsspel en viss typ av spel. Det är alltså spel som är framtagna för ett flertal deltagare. Det minsta antalet är två. Det finns till exempel vanliga sällskapsspel för två men också brädspel för två. Sällskapsspel kan delas in i flera kategorier, till exempel brädspel, kunskapsspel, festspel, strategispel och klassiska spel.

Det finns ett stort utbud på sällskapsspel och de har olika svårighetsgrader. Men det de flesta spelen har gemensamt är att spelarna slår tärningar, flyttar pjäser eller drar ett kort med en uppmaning. Med alla spel tillkommer regler. Innan ni drar igång kan det vara bra att gå igenom reglerna. Eftersom att utbudet på sällskapsspel är otroligt stort kommer vi i denna artikel att gå igenom några av de populäraste.

Spel för hela familjen

Det finns många roliga familjespel. Ett familjespel är vad det låter som. Ett spel som är framtagen för att alla familjens medlemmar ska kunna delta. En del spel kommer med åldersrekommendationer. Med hjälp av spel kan ni umgås och få ett gott skratt. Dessutom kan ni lära er något nytt. Här är några exempel på populära familjespel:

Fia

Fia är ett sorts brädspel för 2-4 spelare. Spelarna blir försedda med en fyra pjäser och den stora uppgiften är att ta sig över spelplanen och till mitten av brädet. När man spelar fia med knuff får spelarna slå ut varandra om de hamnar på samma ruta.

Den försvunna diamanten

Ytterligare ett exempel på ett populärt sällskapsspel för familjen är spelet den försvunna diamanten. Spelplanen består av en afrikansk karta. Vid start utses spelarna med en reskassa för att ta sig över spelplanen. Spelet går ut på att hitta den försvunna diamanten.

Med andra ord

I spelet med andra ord tävlar man i lag och det går ut på att spelarna drar en pollett från en påse. På polletten finns det ett ord som spelaren ska beskriva med andra ord. Spelet går under tidspress och när lagmedlemmen gissat rätt ord får de poäng.

Ticket to ride

Sedan finns också spelet ticket to ride där får spelarna resa över hela Europa. Du plockar poäng genom att komma till olika städer och resa med ett så långt avstånd som möjligt.

Sommarskuggan

Sommarskuggan är ett spel som är utvecklat efter SVT:s populära sommarlovsprogram. Spelet går ut på att spelarna drar ett varsitt kort de inte får visa. En av spelarna är sommarskuggan och spelet går ut på att fånga sommarskuggan

Bezzervwzzer

Till sist har vi spelet bezzerwizzer som finns både för familjer och för vuxna. I detta spel får familjen tävla emot varandra i kunskap.

Spel för vuxna

Sedan finns det många sällskapsspel för vuxna. Det finns många roliga sällskapsspel att välja bland. Eftersom att det finns många på marknaden kommer vi i denna del enbart gå igenom de mest populära.

Hint

Till att börja med har vi spelet hint. I detta spel tävlar ni i lag och får en uppmaning utefter vad snurran hamnar på. Ni har 90 sekunder på er att lösa uppdraget genom att visa med charader, sjunga, nynna eller rita.

Rappakalja

I spelet rappakalja är det upp till spelarna att hitta på en trovärdig förklaring till ett svårt ord. I nästa runda läses förklaringarna upp och sedan får spelarna gissa vilken förklaring det är. Spelarna får poäng om någon har gissat på att din förklaring är den rätta, eller om du lyckats att välja den rätta förklaringen för ordet.

Alfapet

Sedan finns spelet Alfapet. Alfapet är ett sorts ordspel där du med hjälp av bokstavsbrickor ska skapa ord över spelplanen. Desto fler ord och bokstäver, desto fler poäng samlar du.

Cluedo

Om ni i familjen eller kompisgänget älskar att kolla på tv-serier om mordmysterier är cluedo det spel ni bör testa om ni inte redan har. Spelet utspelar sig på ett gods där det skett ett mord och det är upp till spelarna att ta reda på mordplats, vapen och vem mördaren är. Den som löser fallet först vinner.

Monopol

Ett annat klassiskt sällskapsspel är monopol. Det här är ett affärsspel som går ut på att spelarna ska äga så många fastigheter som det är möjligt. Till att börja med får alla spelare ett startkapital och vinnaren blir den som äger flest fastigheter och har därmed störst kapital.

Kunskapsspel

En av de populäraste kategorierna inom sällskapsspel är spel där du behöver besitta en del kunskap för att samla höga poäng. Dessutom är det ett bra sätt att bredda sina kunskaper. Här nedan är några exempel på populära kunskapsspel:

På spåret

Om ni gillar SVT-programmet på spåret finns det ett spel ni kan kolla in. Spelet fungerar på samma sätt som på TV. Enda skillnaden är att spelet utspelar sig på en spelplan. Men likt programmet tävlar ni om att komma längst genom att svara rätt på frågor.

Trivial pursuit

Sedan finns ett sällskapsspel som varit populärt bland vuxna i flera årtionden. Det är frågespelet trivial pursuit. I detta spel kan spelarna tävla i lag eller var för sig. Under tider svarar spelarna på frågor inom olika kategorier och den som är mest allmänbildad vinner.

När då då?

Sist men inte minst har vi spelet när då då?

Kortfattat kan man säga att spelet går ut på att placera historiska händelser i rätt ordning.

Hitta fler spel

Till en början kan det räcka med ett spel eller två. Men om du vill hitta fler spel kan du öppna din sökmotor och söka efter roligaste sällskapsspel eller sällskapsspel vuxna för att få fram fler förslag på passande spel.

You may also like