Hem » Frida Ronge – stjärnkock, inspiratör och kokboksförfattare

Frida Ronge – stjärnkock, inspiratör och kokboksförfattare

by Max Gustafsson
0 comment
COOKINGGGG1

Frida Ronge är inte ny inom kockbranschen. Trots att hon bara är 37 år gammal har hon hunnit med mycket inom sitt område – matlagning. Frida Ronge har skrivit flera kokböcker, arbetat som kökschef på högt rankade restauranger och varit med och tävlat i tv-programmet Kockarnas Kamp 2021.  

Snabbfakta om Frida Ronge 

Vem?Frida Ronge
Ålder?Född 31 januari 1985
Bor?Kungsholmen, Stockholm
InriktningNordisk mat med japanska influenser 

Frida Ronge – tidigare år

Frida Ronge växte upp i Göteborg med en pappa som var fiskhandlare. Det är lätt att tänka sig att pappa Marjan Ronge har lagt grunden för Fridas stora intresse för matlagning. Efter att ha gått ut gymnasiet inom hotell- och restaurang blev det första extrajobbet i Sälen en aha-upplevelse för Frida. Då smakade hon för första gången sushi och ett intresse för det japanska köket uppstod. 

Redan som 24-åring stod den unga kocken Frida som kökschef på restaurangen Råkultur i Stockholm. I flera år var Fridas adress Stockholm, men efter ett par år i huvudstaden flyttade hon tillbaka till rötterna i Göteborg där hon fortsatte odla sitt intresse för japansk matlagning och startade och drev restaurangen Vrå. 

Flera av restaurangerna som Frida drivit och arbetat på har vunnit priser, så även Frida själv:

 • Silvermedalj i Seven sushi samurai London (2009)
 • Årets Rising star, White Guide (2013)
 • Karin Franssons mentorpris, Årets kock (2014)
 • Årets smakskapare, Restauranggalan (2017)

Kokböcker av Frida Ronge

Liksom många andra kockar har Frida Ronge givit ut ett antal kokböcker. Fridas inriktning mot det japanska köket syns förstås i böckerna. Dock vill hon gärna visa att det kan vara enkelt att använda våra nordiska fiskar även med japanska tekniker och att detta inte behöver vara svårt. 

Kokböcker skrivna av Frida Ronge är:

 • Rå som sushi: Nordiska råvaror och japanska smaker (2017)
 • Food retreat: 100 hälsosamma & energirika recept (2020)
 • Nordisk sushi (2022)
 • Möjligheternas kokbok (samarbete med The hunger project, 2020)

Som kock och receptkreatör syns Frida Ronge ofta i programmet Nyhetsmorgon på TV4 och på hemsidan köket.se kan man hitta många av hennes recept, om man inte har tillgång till böckerna. 

Frida Ronges recept

Det fanns de som tvivlade när Frida Ronge började mixa ihop japansk matlagning med nordisk. Det hade ingen behövt göra. Av ingredienser de flesta har hemma kan “vem som helst” få till en japan-nordisk-inspirerad rätt. Säg till exempel att du vill marinera kyckling för att sedan fritera den. Av nedanstående ingredienser (och några till) kan man laga Fridas filmjölksmarinerade och friterade kyckling: 

 • Filmjölk
 • Sesamfrön
 • Paprikapulver
 • Vitlök
 • Soja
 • Pankoströbröd 

Fridas lättillgängliga recept har även fått en större spridning tillsammans med Linas Matkasse. Ett samarbete inleddes hösten 2021 och kunderna till matkassen kunde välja att få en inspirerande och tydlig ingång till den japanska matkulturen. 

Frida Ronge – nu 

Många svenska kändiskockar kan man hitta skvaller om i nöjespressen eller på nätet. Om Frida Ronge hittar man inget skvaller. Det talar för att hon är en väldigt duktig kock och att det inte behövs skrivas annat om henne. Söker man på wiki, Wikipedia, finns ingen träff på Frida Ronge, förutom att hennes namn nämns med “Kockarnas kamp” och “Årets sill”. Via Ratsit får man veta att hon heter Helena i mellannamn, är ogift och äger bolaget Frida Ronge Food & Consulting AB. 

Förra året, 2021, deltog Frida tillsammans med flera andra duktiga kockar i programmet Kockarnas kamp på TV4. Efter många rafflande tävlingar i den (ö)kända “ladan” slutade hon på en hedrande tredjeplats. 

Idag är Frida Culinary Director på en prisbelönt krog, TAK i Oslo. Detta efter att tillsammans med Petter Stordalen ha utökat konceptet TAK som först öppnade i Stockholm år 2015. Räkna med att vi får se Frida Ronge bland stjärnkockarna i många år framöver!

You may also like