Hem » Monstera Variegata, Deliciosa Albo

Monstera Variegata, Deliciosa Albo

by Max Gustafsson
0 comment
MONSTERA1

Är det en trollformel? Det låter lite magiskt med de märkliga orden. Men magiska saker ska ha magiska namn, såklart, och en växt som lyser med besynnerliga vita mönster på sina ovanliga blad ska självklart ha en värdig benämning. Ordens betydelse blir dock uppenbar när man får en förklaring på vad de står för.

Liten latin-lektion gällande Monstera Variegata: 

MonsteraVäxten Monstera är en epifyt, dvs en växt som lever på andra växter utan att ta näring från dem. Monsteran kan bli väldigt hög där den växer naturligt i syd- och mellanamerika. Där använder den andra växter som stöd för att nå upp till solljuset. Men den är också väldigt dekorativ och i hemmet är det en fin krukväxt.
DeliciosaDeliciosa är den latinska benämningen på just den sortens Monstera som man oftast ser i svenska hem. 
Alba/AlboBetyder “vit”. 
VariegataVariegata är benämningen på växter med olikfärgade blad, den kallas så för att växten är brokbladig. Vitbrokiga fläckar beror på en mutation som skapar brist av klorofyll i delar av bladet. Ungefär som pigmentfläckar i den mänskliga huden. 

En Monstera med vitbrokiga blad

Monstera är en imponerande växt, den har speciella blad som är liksom utskurna eller håliga. Den kan bli jättestor där den växer naturligt i regnskogen i central- och mellanamerika, faktiskt över 10 meter hög. Men även som krukväxt kan den bli enorm och sätter sin omisskännliga prägel på rummet där den står. Det vanligaste är att bladen är blanka och helt gröna, men det finns även en variant som är extra åtråvärd: den vitbrokiga “white monstera deliciosa variegata”. De vita partierna på bladen får olika former och skapar en växt som inte liknar någon annan.

Monstera med smeknamn: Adams revben

Ja, så kallas Monstera Deliciosa med ett annat namn. Inte så konstigt, eftersom formen på bladen liknar revben eller en bröstkorg. Visste du att bladens karakteristiska form kommer sig av att den på så sätt blir mindre vindkänslig? De enorma bladen skulle lätt kunna slitas sönder av vinden om inte evolutionen varit så klok.

Skötselråd för Monstera Variegata

En så speciell krukväxt behöver förstås skötsel med omsorg för att utvecklas optimalt. När det gäller växter med vitbrokiga blad är de extra känsliga för solljus, ungefär som en människa med mycket ljus hy. Saker att tänka på:

  • Många vattnar sin Monstera för mycket. Det är vanligare att den dör av övervattning än av torka. Ett par gånger i veckan räcker. Den ska torka ut mellan vattningarna.
  • Näring är bra att tillföra ett par gånger i månaden. Men kolla doseringen!
  • Monsteran gillar hög luftfuktighet. Dess ursprungliga habitat är i regnskogsmiljö. Den mår därför bra av att duschas ofta, en sprayflaska är en god investering för en Monstera-ägare.
  • Eftersom Monsteran kommer från varmare trakter gillar den inte när temperaturen blir för låg. Under 18° tycker den inte om.
  • Om din Monstera Variegata blir fnasig i kanterna kan den ha fått för mycket solljus. Flytta i så fall in den en bit i rummet, det är gynnsamt och ger vitare blad. Den vitbrokiga är extra känslig, eftersom avsaknaden av klorofyll i de vita delarna hindrar fotosyntesen.
  • Det händer att en Monstera utvecklar luftrötter. Stick ner dem i jorden, det mår plantan bara bra av.
  • Placera din Monstera där den har utrymme att utvecklas – den kan bli rejält stor. Den kan också behöva ett stöd av något slag, antingen i krukan eller genom att man binder upp den mot något.

Varför är Monstera Variegata så dyr?

En Monstera med vita fläckar på bladen är dyrare än den vanliga varianten. Inte så konstigt eftersom den vitbrokiga varianten kräver mycket omvårdnad och det dessutom är lite chansartat ifall mutationen som skapar vitbrokigheten visar sig även på nya exemplar.

Monstera Variegata har snabbt blivit populär eftersom man ser dem i inredningstidningar och olika reportage där de utgör en fantastisk blickpunkt. Odlarna kan därför helt enkelt inte möta efterfrågan, vilket förstås bidrar till prissättningen. Det är dock fullt möjligt att ta sticklingar om du känner någon som redan har ett exemplar, de är relativt lätta att rota.

Var kan jag köpa Monstera Deliciosa Albo Variegata?

Om du nu blivit sugen på denna maffiga planta så finns det sticklingar att köpa på Tradera, eller om du hellre vill ha ett större exemplar kan du kolla på Plantasweden.se. Eller ta tråkvarianten: köp en konstgjord. Googla då “selling fake monstera”. Men inget kan ersätta glädjen av att se sina levande krukväxter frodas, och fake är aldrig detsamma.

You may also like