Hem » Samuel Ljungblahd – på scenen i snart 20 år

Samuel Ljungblahd – på scenen i snart 20 år

by Max Gustafsson
0 comment
sing3

Samuel Ljungblahd är soul- och gospelsångaren som vi sett framför allt på frikyrkoscenen, men också i tv-programmet Så ska det låta och på prins Carl Philips bröllop. Frälsningssoldaten från Umeå har under snart två decennier utvecklat en egen stil med sin säregna soulröst och har gett ut flera album med sina egna låtar.

Snabbfakta om Samuel Ljungblahd

Ålder46 år – född 26 december 1976
SysselsättningSångare och låtskrivare
FamiljFru Anna samt tre döttrar
Aktuell medSkivan Right Now från 2022

Samuel Ljungblahd – frälsningssoldaten som klev ut på världsscenen

Samuel Ljungblahd föddes den 26 december 1976 i Umeå. Han är en kristen sångare och låtskrivare. Hans musik är tydligt influerad av soul, gospel och R´n´B. Han har sin största publik inom frikyrkan. Kanske inte så konstigt eftersom han har en levande tro och själv säger att han har sin grund i Gud.

Gospel, kör och solo

När Samuel Ljungblahd var i 20-årsåldern flyttade han till Stockholm. Precis som i hemstaden Umeå var han här med i Frälsningsarmén och sjöng bland annat i kören Vasa Gospel. Mot slutet av 1990-talet började han satsa på en solokarriär. Han fick Utbultstipendiet 2000 och samma år släppte han sin första EP.

År 2005 släppte Samuel Ljungblahd sin första CD, Samuel Ljungblahd. Skivan innehöll bland annat låtar från EP:n. Samtliga låtar var skrivna av Samuel Ljungblahd och Stefan Olsson. Samma år uppträdde han på den kristna festivalen Frizons största scen, Ladan. Under Frizons då sjuåriga historia hade tidigare endast utländska artister, framför allt från USA, framträtt på den scenen.

Samuel Ljungblahds senaste skiva kom våren 2022

De senaste sjutton åren har det blivit en hel rad skivor:

  • Samuel Ljungblahd – 2005
  • Reason Why – 2007
  • The Heavenly Song Of Christmas (med norska kören Mosaic) – 2008
  • No. 3 – 2009
  • Someday at Christmas (med Ole Børud) – 2012
  • The Psalmist – 2015
  • Witness – 2019
  • Right Now – 2022

Samuel Ljungblahd har medverkat i SVT:s Så ska det låta inte mindre än tre gånger. Första gången var 2009. Sedan var han tillbaka igen 2012 med Sarah Dawn Finer. Och till sist 2014 med Lisa Nilsson.

En stor och viktig händelse i Samuel Ljungblahds liv

2009 var Samuel Ljungblahd med om en stor och viktig händelse, som även de som var närvarande sent kommer glömma. En av världens största gospelartister – Kirk Franklin – hade konsert i Globen i Stockholm. Och Samuel Ljungblahd var ett av förbanden.

Bejublat framträdande på Franklins konsert

Mot slutet av konserten bad Kirk Franklin Samuel Ljungblahd att komma upp på scenen igen. Kirk Franklin var tydligt imponerad av den vite svenskens röst och sångstil. Tillsammans med sångerskan Nikki Ross sjöng Samuel Ljungblahd Franklins låt Don´t cry i en bejublad duett. Publiken skrek och applåderade och Kirk Franklin själv la sig ner på golvet för att visa hur knockad han var av framträdandet.

Framträdandet ledde Samuel Ljungblahd till helt nya scener

Samuel Ljungblahd har efter det haft några spelningar i USA. Och han sjöng igen, bland annat tillsammans med Sabina Ddumba, när Kirk Franklin hade konsert i Sverige igen några år senare. Men han har själv sagt i en intervju att han har sitt huvudfokus i Skandinavien.

Glädjeyllt på prinsparets bröllop

Youtubeklipp från framträdandet i Globen fick stor spridning. Och det ena ledde till det andra. Antagligen var det klippet orsaken till att Samuel Ljungblahd sex år senare spelade på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop. Många minns den annorlunda, glada och medryckande låten Joyful, joyful som prinsparet hade som utgångsmusik vid sin vigsel i Storkyrkan den 13 juni 2015.

Julturné med The Mamas och Bohuslän Big Band

Samuel Ljngblahd har framträtt på en mängd ställen runt om i Sverige och världen. Han håller sig helst i Skandinavien och har sjungit på platser som Anderslöv, Piteå, Helsingborg, Falköping, Eskilstuna.

Inför julen 2022 har Samuel Ljungblahd varit ute på en julturné med namnet The soul of Christmas tillsammans med Bohuslän Big Band och The Mamas. De spelade bland annat på Cirkus i Stockholm.

Samuel Ljungblahd och Bohuslän Big Band har spelat tillsammans flera gånger tidigare. Men nytt för 2022 är alltså att de fick sällskap på scenen av The Mamas, gruppen som vann Melodifestivalen 2020 med låten Move.

Samuel Ljungblahd är aktiv på sociala medier

För den som vill följa Samuel Ljungblahd lite närmare så är han aktiv på till exempel Facebook och Instagram. Han har även ett twitterkonto. Han har en hemsida, men där står bara att den är under uppbyggnad. Det framgår inte när den kommer igång.

You may also like