Hem » Minnet av det klassiska tv-programmet Doktor Quinn

Minnet av det klassiska tv-programmet Doktor Quinn

by Max Gustafsson
0 comment
tv

Alla älskade Dr. Quinn, Medicine Woman. Från temalåten, klänningarna, det faktum att hon var läkare, att det var en western och – naturligtvis – hennes livs kärlek Sully. Han hade en varg som husdjur och kämpade alltid för det som var rätt. Låt oss ta en tillbakatitt på Doktor Quinn.

NamnDoktor Quinn
Engelskt namnDr. Quinn, Medicine Woman
Skapad avBeth Sullivan
Säsonger6 (149 avsnitt)

Om Doktor Quinn

 • Engelskt namn: Doctor Quinn, Medicine Woman
 • Skapad av: Beth Sullivan
 • Huvudrollsinnehavare: Jane Seymour som Dr. Michaela Quinn (Dr. Mike) och Joe Lando som Byron Sully. Melissa Clayton som Belle Starr.
 • Handling: Doktor Quinn handlar om en kvinnlig läkare från överklassen i Boston som arbetar i Colorado Springs strax efter inbördeskriget.

Doktor Quinn: film

Första säsongen av Doctor Quinn, Medicine Woman hade premiär i USA den 1 januari 1993 och pågick i fem år och gav upphov till två filmer (Doktor Quinn film ett hette Dr. Quinn, Medicine Woman: The Movie och film två Dr. Quinn, Medicine Woman: The Heart Within). Även om filmerna inte blev lika populära som serien byggde de på serien och gav oss mer tid med de älskade karaktärerna.

Den officiella sammanfattningen av serien är att den fokuserar på en kvinnlig läkares äventyr i en liten stad i Vilda Västern, men egentligen handlade den om mer än så.

Doktor Quinn, en serie som var före sin tid

Sullivan och hennes medförfattare var inte rädda för att ta itu med svåra frågor och majoriteten av serien handlar om rasism (särskilt mot cheyennerna och de afroamerikanska invånarna i staden) och sexism, och även historiska händelser läggs in.

Dr Quinn rollbesättningen nu för tiden

Vad gör de som hade en huvudroll i Doktor Quinn nu?

 • Jane Seymour åldras väl, arbetar fortfarande och ser fantastisk ut.
 • Joe Lando har klippt sitt hår och är öppen för en omstart av Dr. Quinn, Medicine Woman.
 • Chad Allen slutade som skådespelare för att bli klinisk psykolog.
 • Jessica Bowman från Dr. Quinn, Medicine Woman har inte spelat sedan 2011.

Doctor Quinn: vad som händer i serien

Här kommer en kortfattad genomgång av serien:

Efter att hennes far och affärspartner har dött är Michaela fast besluten att fortsätta arbeta i den karriär som inte accepterar henne på grund av att hon är kvinna. Folket i Colorado Territory är också skeptiska till Michaelas meriter. De vill inte låta henne behandla dem, men hon är fast besluten att göra det arbete som hon har utbildats för att göra. 

I slutet av pilotavsnittet har Michaela accepterats av staden, adopterat sin nyligen avlidna vän Charlotte Coopers tre barn och hittat ett hus. Hon har själv upptäckt det fruktansvärda sätt på vilket cheyennerna behandlas och är fast besluten att försvara deras rättigheter på alla sätt hon kan.

Är Doktor Quinn realistisk?

Även om man kan hävda att Dr. Quinn tog upp fler frågor än den typiska westernfilmen och försökte hålla sig så nära historiska fakta som möjligt, var det en western som sändes på 90-talet. Den onda killen hamnar i fängelse och regnet faller för att rädda skördarna.

Dr. Quinn, Medicine Woman drar sig inte för att peka på de obehagliga (för att uttrycka det milt) interaktionerna mellan cheyennerna och nykomlingarna.  Författarna försöker visa att världen förändrades och i takt med det även staden. Alla människor var tvungna att växa och anpassa sig under seriens gång, och det gjorde de. Dr. Quinn suddar dock ut gränserna lite i och med att inga karaktärer bara var dåliga eller goda. De var alla människor som ibland gjorde misstag, och det gjorde serien bättre.

Var kan man streama Doktor Quinn

Du kan streama Doktor Quinn-avsnitt via många streamingtjänster online (nej, den finns inte på Netflix), till exempel:

 • Amazon Prime
 • Pluto TV
 • CBS
 • TV4 Play
 • Tele2 Play
 • Viaplay

Om du är mer gammaldags: hyr en dvd på ditt lokala bibliotek.

Doktor Quinn: hela avsnitt

Serien har 149 avsnitt uppdelade på sex säsonger.

You may also like