Hem » Hur går man ur Svenska kyrkan?

Hur går man ur Svenska kyrkan?

by Max Gustafsson
0 comment
Church

Sedan 1996 måste man för att bli medlem i Svenska kyrkan bli döpt där. Majoriteten av kyrkans nya medlemmar tillkommer därför när föräldrar beslutar sig för att döpa sina barn i kyrkan. Tidigare blev man i stället automatiskt ansluten om man hade föräldrar som var medlemmar i kyrkan. Man blev i stort sett född in i Svenska kyrkan. 

En stor majoritet av de som beslutar sig för att gå ur Svenska kyrkan tillhör den grupp som automatiskt blev medlemmar på grund av sina föräldrar. Det kan vara bra att känna till att man inte blir portförbjuden i kyrkan bara för att man går ur. Även icke-medlemmar är välkomna på gudstjänster och andra arrangemang som kyrkan anordnar. Skulle man ångra sitt utträde är man även välkommen tillbaka. 

Hur man går ur Svenska kyrkan

Det är många som vill ha svar på frågan: “Hur går man ur Svenska kyrkan?” Att gå ur Svenska kyrkan är enkelt och kostar ingenting. Trots detta finns det olika aktörer på nätet som försöker tjäna pengar på folks utträde genom att erbjuda hjälp. Vill man gå ur kan man själv enkelt på Svenska kyrkans hemsida ladda ner och skriva ut den blankett som man ska fylla i och skriva under. 

Man kan också skriva en anmälan om utträde på ett vanligt papper. Men för att det ska fungera måste man uppge sitt personnummer, namn och adress samt underteckna pappret. Blanketten eller pappret skickar man sedan till den församling som man tillhör. Därefter får man en bekräftelse på utträdet skickat hem till sig med vanlig post. 

Man kan också muntligen begära utträde genom att besöka sin församling och där prata med kyrkoherden. För att man ska slippa betala kyrkoavgift för det kommande året måste man göra sitt utträde innan den 1 november. 

Hur blir begravningen om man går ur Svenska kyrkan?

Alla i Sverige har rätt till en begravning. Detta oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller ej. Som folkbokförd i Sverige betalar man en årlig begravningsavgift till Skatteverket. Avgiften täcker det allra viktigaste i en begravning.

Som icke-medlem i Svenska kyrkan får man:

  • Gravplats i 25 år
  • Kremering
  • Ceremonilokal
  • Transport av kistan från ceremonilokal eller kyrka till begravningsplats och krematorium
  • Lokal för visning av och förvaring av stoft

Är man medlem i Svenska kyrkan betalar man också en kyrkoavgift. Avgiften går till många olika saker men täcker även en kyrklig begravning. 

Som avliden medlem i Svenska kyrkan får man:

  • En präst från Svenska kyrkan som håller i begravningsceremonin
  • Begravningsgudstjänst
  • Församlingskyrka eller kapell
  • Kantor eller kyrkomusiker som spelar levande musik
  • Processionsbärning till gravplatsen vid kistbegravning

You may also like