Hem » “Hur länge ska ägg koka” är en svår fråga

“Hur länge ska ägg koka” är en svår fråga

by Max Gustafsson
0 comment
“Hur länge ska ägg koka” är en svår fråga

“Hur länge ska ägg koka” är en fråga i nästan samma stil som “hur långt är ett snöre?”. Svaret är också liknande. Det beror på. Hur länge du ska koka ditt ägg beror på hur du föredrar att äta ditt ägg, vad du ska ha ditt kokta ägg till och hur du kokar ditt ägg. 

Om du planerar att ha ditt ägg skivat på mackan är du förmodligen mest nyfiken på hur länge ett hårdkokt ägg ska koka. Om du lägger ditt ägg i kallt vatten behöver det koka i cirka åtta minuter för att det ska bli hårdkokt. Det varierar lite beroende på hur snabb din spis är och hur stort ägget är. 

En mer exakt metod att koka ägg på 

Om du är en riktig äggkonnässör vill du säkert ha ett mer exakt och precist sätt att koka ägg på. Genom att lägga ditt ägg i redan kokande vatten kan du bättre kontrollera hur länge ditt ägg ska koka för att bli hårdkokt. Efter elva minuter är ditt ägg hårdkokt. Sänk ner ditt råa ägg i det kokande vattnet med hjälp av en sked, så minskar du risken för att ägget spricker. 

Om du inte ska ha ditt ägg på macka kanske du hellre äter det lite mer löskokt? Då behöver du heller inte koka det lika länge. Även här beror det på hur stort ditt ägg är, hur snabb spis du har och hur löst du vill ha ditt löskokta ägg. 

Några hålltider

  • Hur länge ska hårdkokta ägg koka? 11 minuter i kokande vatten, eller 8 minunter i kallt.
  • Hur länge ska mjukkokta ägg koka? 9 minuter i kokande vatten, eller 5 minuter i kallt.
  • Hur länge ska man koka ägg löst? 7 minuter i kokande vatten, eller 2 minuter i kallt. 

Tänk på att när du lägger äggen i kallt vatten börjar inte koktiden förrän vattnet kokar. Om du börjar ta tiden direkt när du sätter på plattan kommer ditt ägg vara rått. Inte så aptitligt. 

You may also like