Hem » Olle Sarri – från barnskådis till skådispappa

Olle Sarri – från barnskådis till skådispappa

by Max Gustafsson
0 comment
father

Olle Sarri är ett bekant ansikte för många svenskar, även om han sällan skapar rubriker. Han är en etablerad skådespelare som genom åren har landat den ena rollen efter den andra, i allt från komedier till actionfilmer. Olle Sarri växte upp i en teaterfamilj, som gav honom en naturlig inslussning i yrket. Nu går dottern Ellen i samma spår.

Snabbfakta om Olle Sarri

ÅlderOlle Sarri är född i Enskede 1972
FamiljHustrun Anna Littorin och deras två barn 
YrkeFörutom skådespelare är Olle Sarri även producent, regissör och manusförfattare 
IntressenUtöver skådespeleriet, som är både ett yrke och en hobby, gillar Olle Sarri också sporter som exempelvis hockey, golf och fotboll

Olle Sarri spelar mot sitt barn

Att kunna försörja sig som skådespelare är för många en ouppnåelig dröm. Olle Sarri däremot gjorde entré i skådisvärlden redan som barn. Tack vare skådespelande mamma Inga och regisserande pappa Lasse slussades Olle naturligt in i yrket. Kända skådespelare, respekterade regissörer och annat etablerat branschfolk finns i hans bekantskapskrets sedan barnsben. 

Han har berättat i media att han sällan blir starstruck, men att han däremot känner beundran för skickliga kollegor. Han trivs med att jobba i nära samarbete med sina skådespelarkompisar. Faktum är att Olle är med i flera skådespelargrupper och ensembler sammansatta av vänner. I den senaste filmen om LasseMajas detektivbyrå spelar Olle Sarri dessutom mot en familjemedlem, nämligen 12-åriga dottern Ellen Sarri Littorin.

Ingen spikrak karriär för Olle Sarri som aktör

Även för Olle Sarri, med en barnskådiskarriär i ryggsäcken, har vägen till att försörja sig inom yrket varit krokig. Enligt egen utsago gjorde han sju försök att bli antagen på scenskolor i Stockholm och Malmö, och fick nej lika många gånger. I fyra år jobbade han på förskola innan han till slut slog igenom som aktör år 1995, när han jobbade med humorsketcher i Knesset på ZTV. 

Därefter har han landat ytterligare ett flertal humoristiska roller, exempelvis i dramakomedifilmen Tillsammans och ett gästspel i succéserien Solsidan. I samma kanal går tv-serien c/o Segemyhr, där många känner igen Sarris kärlekstörstande karaktär Anton, som bland annat jobbar som vakt på ett badhus.

Olle Sarri rör sig mellan humor och allvar

En snabb titt på Olle Sarris Wikipedia-sida talar sitt tydliga språk; han har medverkat i filmproduktioner i stort sett varje år sedan sitt genombrott i mitten av 90-talet. Olle Sarris namn går att hitta i rollistan från en lång rad produktioner i komedigenren. Han har också anlitats för betydligt allvarligare roller. Här är ett urval:

·       2009 spelade Olle Sarri i filmen Apan och för den rollen Guldbaggenominerades han år 2010 för bästa manliga biroll

·       2012 hade Olle Sarri en roll i dramafilmen Blondie, som visades på Filmfestivalen i Venedig

·       2015 medverkade Olle Sarri i Beckfilmen Invasionen

·       2019 spelade Olle Sarri i tv-serien Den inre cirkeln

·       2021 var det dags för en Beckproduktion igen, nu i filmen Samarra

·       2021 hade Olle Sarri en roll i tv-serien Snabba cash


Olle Sarri har också jobbat med teateruppsättningar på Stadsteatern i Stockholm och Malmö.
 

Olle Sarri – stockholmaren med samiska rötter i Nikkaluokta

Olle Sarri växte upp i Stockholm men har sitt ursprung norröver. Mamma Inga kom från Hälsingland i södra Norrland. På pappa Lasses sida sträcker sig rötterna ända upp till Nikkaluokta i Sveriges allra nordligaste delar. 2016 hade Olle Sarri en roll i filmen Sameblod, och det kan tänkas att hans hjärta slår lite extra hårt för det ämnet då Sarri är en stor samesläkt. Den nu bortgångne samiska väderspåmannen Enok Sarri är kanske ett välbekant namn för många. 

Svt sände 2018 serien När Olle mötte Sarri, där Olle Sarri tar reda på mer om sin samiska släkt. Sarri sägs betyda blåbär på samiska, och i samband med att ICA gjorde reklam för blåbär gick ett rykte om att Olle Sarri skulle dyka upp som nya ICA-Stig.

You may also like