Hem » Tomten är far till alla barn

Tomten är far till alla barn

by Andreas Malm
0 comment

Filmen kom år 1999 och handlar om Sara som lever tillsammans med sin sambo Janne sedan några år tillbaka. Under samma tak bor också Saras fyra barn som hon har sedan tidigare förhållanden. De firar jul tillsammans med barnens pappor och det blir minst sagt en minnesvärd högtid just detta år.

Kjell Sundvall är regissör för denna komedi med rå humor. Filmen börjar med att familjen vaknar upp på julaftonsmorgon. När det sedan är dags för Janne att plocka fram frukost märker han en stor mängd julmat i kylskåpet och därför börjar han undra vad det är frågan om.

Sara har visst glömt att berätta att hon bjudit in barnens olika pappor, Åke, Gunnar och Eric med respektive, att fira jul med dem. Ett stort släktträd minst sagt. Gästerna kommer och barnen leker och öppnar julklappar.

Tomten är far till alla barn – Handling

I filmen ”Tomten är far till alla barn” äts det julmat och dansas runt granen, precis som vid vilken svensk julafton som helst. När de sitter och äter allihop säger Sara att hon är gravid, inför alla. Vad Sara inte vet är att Janne är steriliserad, vilket innebär att han inte kan göra henne gravid. Detta blir sedan ett dilemma och han vet inte hur han ska berätta detta för Sara på ett snyggt sätt.

Janne undrar ju också såklart om Sara varit med någon annan eftersom hon plötsligt är gravid. Festen innehåller ganska mycket alkohol och en del av gästerna klarar inte av detta. Det urartar ganska fort och med lite för mycket alkohol i kroppen råkar Janne avslöja för en av gästerna att han steriliserat sig, vilket han absolut inte skulle ha gjort.

Allmän fakta om filmen och citat

”Kan bröderna Brothers behärska sig en stund så skulle jag vilja säga ett par ord. Ett par ord? Bara det är ju tre ord!” är ett välkänt citat från filmen. Det är 23 år sedan filmen kom och den har varit en tradition att se på kring jul för många familjer i Sverige. Filmen har en stor ensemble och land för produktionen var både i Sverige, Finland och Norge därmed var filmens inspelningsplats i olika miljöer.

Välkända skådespelare

Det är en rad kända svenska skådespelare som medverkar i Tomten är far till alla barn och huvudrollerna spelas av Katarina Ewerlöf och Peter Haber.

Övriga som är med i filmens rollista är följande:

  • Jessica Zandén
  • Leif Andrée
  • Nina Gunke
  • Dan Ekborg
  • Helena af Sandeberg
  • Suzanne Reuter
  • Ester Sjögren
  • Anders Ekborg
  • med flera.

Vilken tid sänds tomten är far till alla barnen

Du kanske undrar när börjar tomten är far till alla barn eller när sänds tomten är far till alla barn. Som titeln avslöjar så är det en julfilm som brukar gå att se på TV kring 21.00 på kvällen i samband med julveckan. Någon information om exakt tid på när den kommer att sändas i år finns tyvärr inte att få tag på i dagsläget.

Delade meningar om filmen

Manusförfattaren till filmen, Monica Rolfner, har blivit intervjuad för en artikel och hon nämner att filmen nog inte hade kunnat bli släppt idag. Hon menar på att det är en film som tar upp alla de tuffa situationer som en familj som separerat har. Allt från nya partners, otrevliga situationer, svåra relationer, barn och att alla ska vara lyckliga och glada för att det är julafton.

Det som går hem hos tittarna är denna fantastiska igenkänning. Dock tror inte manusförfattaren att filmens story och skämten hade tagits emot på ett bra sätt idag. Alla scener och repliker i filmen hade blivit tagna på ett annat sätt idag och därför tror inte Monica att det hade blivit bra. Filmen hade inte nått upp till samma status om den hade blivit släppt år 2022.

Dan Ekborg håller med

Även skådespelaren Dan Ekborg, som medverkade i Tomten är far till alla barnen håller med det som Monica säger. Han menar på att det känns otroligt att filmen kan bli visad i svensk TV än idag med tanke på att mycket annat av samma genre är otillåtet i den tid vi lever.

Dan återberättar också i artikeln att det var en intensiv inspelning men att han upplevde den som rolig. Ett minne han har från den tiden var att de fick äta en enorm mängd. Eftersom det blev många omtagningar fick han sätta i sig cirka 18 tallrikar fulla med gröt och han har inte ätit gröt sedan dess.

Kan inte ses via stream

Tomten är far till alla barnen kan tyvärr inte ses via streamingtjänster i dagsläget. SVT Play visar tyvärr inte filmen i dagsläget och inte heller Netflix. TV4 har visar filmer ibland men det går tyvärr inte att se filmen via deras streamingtjänst heller. Du kan prova att leta upp filmen på Swefilmer då man skulle kunna tänka sig att den finns att få tag på där.

You may also like