Hem » Kronofogden – allt du behöver veta

Kronofogden – allt du behöver veta

by Andreas Malm
0 comment

I Sverige har vi en egen myndighet som hjälper både de som är skyldiga pengar och de som ska få betalt. Det är Kronofogden du ska vända dig till om en person trots uppmaningar och påminnelser ändå inte betalar sin skuld till dig. Men du kan också vända dig till myndigheten för att få hjälp om du av en eller annan anledning inte kan betala.

Om du inte har någon möjlighet att inom en överskådlig framtid på egen hand kunna betala dina skulder, kan Kronofogden hjälpa dig genom att utreda om du kvalificerar för en skuldsanering. Du kan ansöka om skuldsanering antingen genom att logga in på Kronofogdens hemsida eller ta kontakt med dem på telefon.

Det går att kontakta Kronofogden Göteborg genom att ringa 0771–73 73 00 eller besöka dem på adress Rosenlundsgatan 8.

Kronofogden knackar på

De allra flesta känner till någon som hamnat på obestånd. De kan ha råkat ut för allt från betalningsanmärkningar till utmätningar av lön eller egendom som. Till exempel har Annika Strandhäll Kronofogden i hälarna i mer än ett fall som vi alla vet.

Nu finns det väldigt många orsaker till att någon kan förlora förmågan att betala skulder. Det kan vara skilsmässa, separation eller att en anställning upphör. Sanningen är att i snitt hade varje svensk en skuld på 427 000 kronor under 2019. I ett hushåll med 2 vuxna och två barn är skuldsättningen därför mer än 1,8 miljoner.

Utmätning Kronofogden och Auktionstorget

Kronofogden kan ta både fast och lös egendom i besittning. Det betyder att du inte får sälja, ge bort eller använda det. Sedan försöker de sälja det genom en så kallad Kronofogden auktion.

Letar du till exempel efter ett hus till salu är det värt att ta en titt på Auktionstorget innan du tittar på andra ställen. Du kan genom att köpa ett hus billigt också hjälpa till så att någon annans skuld försvinner snabbare.

Snabbfakta om utmätning

  • Du får alltid behålla det du behöver för ditt uppehälle och inkomst
  • Utmätt egendom ska ha ett ekonomiskt värde
  • De pengarna som försäljningen ger ska sedan betala av din skuld.
  • Om en vara trots upprepade försök inte kan bli såld för ett skäligt pris, får du tillbaka din egendom.

Lån trots Kronofogden

Det kan vara nästintill omöjligt att få ett lån om du har aktiva skulder registrerade hos Kronofogden. Men det finns ändå vissa som kan bevilja lån för till exempel bostad där bostaden står som säkerhet. Du får däremot räkna med väldigt höga räntor och du kan få lov att söka alla lediga jobb du kan hitta för att ha råd med avgifterna.

You may also like